O preprogah


Zgodovina

 

Ročnovozlane preproge prihajajo s področja Bližnjega vzhoda - iz bivše Perzije (Irana) in okoliških dežel. Najstarejše najdene preproge izvirajo iz petega stoletja pred Kristusom in so jih našli zamrznjene v ledu v visokih gorah jugovzhodne Azije. Preproge so krasile vladarske prostore v azijskih deželah, kot dragocenost in umetnina pa so bile vselej cenjene tudi v Evropi.

 

 

Izdelava in materiali

 

Izdelava ročno vozlanih preprog po stoletja starem izvirnem načinu je zelo zapletena in dolgotrajna. Izdelava ene same preproge lahko traja več tednov, mesecev ali celo leta.

 

Preproge se vozlajo iz ovčje volne, svile ali kombinacije obeh, včasih tudi iz kozje volne. Na osnovo oziroma podlogo iz bombaža, volne ali svile spretne roke nizajo vozel za vozlom in ustvarjajo čudovite zapletene barvne vzorce. Pri najfinejših preprogah se število vozlov na kvadratni meter povzpne krepko čez milijon.

 

Pri vozlanju se uporabljata dva glavna tipa vozlov: perzijski ali asimetrični vozel (senneh) in turški ali simetrični vozel (ghordes).

 

 

Poimenovanje

 

Iranske preproge razvrščamo po njihovem izvoru. Poimenujemo jih po mestih ali pokrajinah, od koder prihajajo. Preproge iz drugih dežel poimenujemo kar po deželah, npr.: kašmirska preproga, afganistanska preproga, nepalska preproga, pakistanska preproga …

 

 

Vrednost


Ročnovozlane preproge so umetniško delo, unikatne, neponovljive stvaritve. So zrcalo orientalske kulture in umetnosti.

 

Vrednost posamezne preproge je odvisna od vrste in kakovosti materiala, iz katerega je izdelana, števila vozlov, zapletenosti in redkosti vzorca, porekla in starosti.

 

Najbolj cenjene so preproge iz Irana (bivše Perzije) - domovine preprog, ki slovijo po svoji tradiciji, vrhunski kvaliteti izdelave, izvirnih vzorcih in barvnih kombinacijah. Za iranske preproge ljubitelji radi rečejo, da "imajo dušo".

 

 

Življenjska doba in vzdrževanje

 

Zaradi posebnega načina izdelave in materialov, iz katerih so izdelane, so ročno vozlane preproge izredno obstojne in vzdržljive. Njihova življenjska doba je ob pravilnem vzdrževanju praktično neomejena.

 

Preproge lahko čistimo z navadnimi sesalniki brez rotirajočih krtač. Za odstranjevanje večjih madežev poskrbijo v specializirani čistilnici.